9 oktober 2025 - Utrecht

Jaarlijks Congres - Hoogbegaafdheid - editie 2025

Deelnemers op locatie

worden bij afwezigheid automatisch overgeplaatst naar de on demand uitvoering van dit congres.


Jaarlijks Congres - Hoogbegaafdheid - editie 2025


Startdatum 9 oktober 2025

Aanvangstijd 10:00 uur

Eindtijd 16:30 uur

Locatie Jaarbeurs - Beatrixgebouw - MeetUp - Utrecht

Prijs € 299,00 ex. 21% BTW wanneer je je inschrijft vóór 01 juni 2025 (daarna € 319,00 ex. 21% BTW)

Uiterste inschrijfdatum 9 oktober 2025

Max. aantal deelnemers 240

Hoogbegaafde kinderen hebben vaak unieke kenmerken die hen onderscheiden, maar die ook uitdagingen met zich meebrengen, zowel voor henzelf als voor hun omgeving.

Het begrijpen en herkennen van kenmerken zoals intense emoties, perfectionisme en een hoog cognitief vermogen is cruciaal voor een juiste benadering van hoogbegaafde kinderen. Helaas worden deze kinderen nog vaak verkeerd gediagnosticeerd met andere ontwikkelingsstoornissen of helemaal niet herkend, wat hun groei en welzijn ernstig kan belemmeren.

Tijdens dit congres delen vooraanstaande experts uit zowel wetenschap als praktijk hun inzichten over hoogbegaafdheid vanuit diverse perspectieven.

De hoofdthema’s zijn misdiagnose en onderdiagnose. Hierbij wordt uitgebreid besproken hoe hoogbegaafdheid beter herkend en ondersteund kan worden. Verschillende aspecten van hoogbegaafdheid, zoals creativiteit, sociale interactie en emotionele ontwikkeling, krijgen daarbij ruime aandacht. Speciale nadruk ligt op hoe hoogbegaafde kinderen de wereld vaak met grote intensiteit ervaren en hoe perfectionisme een zware last kan vormen.

Ook ouderbetrokkenheid komt aan bod en wordt nader ingegaan op de vraag hoe ouders effectief kunnen worden ondersteund om hun kind optimaal te begeleiden. Daarnaast wordt er gericht op het onderwijs, met aandacht voor het belang van passende programma’s en het stimuleren van een groeimindset, zodat hoogbegaafde kinderen kunnen excelleren. Verder wordt dieper ingegaan op de complexe overlap tussen hoogbegaafdheid en autisme, met inzichten over hoe deze samenhang beter begrepen en aangepakt kan worden.

Met een combinatie van wetenschappelijke kennis en praktijkgerichte adviezen biedt dit congres een waardevolle gelegenheid om de unieke behoeften van hoogbegaafde kinderen te doorgronden en hen samen met hun ouders de ondersteuning te bieden die zij nodig hebben om volledig tot bloei te komen.

Je hebt vanaf 1 november 2025 precies 30 dagen de tijd om de videopresentaties van de gemiste deelsessies on demand te volgen. Dit betreft een verplicht onderdeel om in aanmerking te komen voor het bewijs van deelname en het bijschrijven van de toegekende accreditatiepunten. De inloggegevens ontvang je op 1 november 2025 in de vroege ochtend per e-mail.

Volg je deze scholingsdag liever uitsluitend online? Schrijf je dan hier in.

Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!


Voor wie?

Dit congres is bedoeld voor iedereen met een hbo- of academisch werk- en denkniveau die beroepsmatig te maken heeft met hoogbegaafden. Bijvoorbeeld onderwijsprofessionals zoals leerkrachten / docenten, intern begeleiders, onderwijsadviseurs, zorgcoördinatoren, schoolmaatschappelijk werkers en schoolpsychologen. Maar ook hulpverleners zoals (kinder- en jeugd)psychologen, orthopedagogen, jeugdzorgwerkers, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, (sociaal) psychiatrisch verpleegkundigen en kindercoaches.

Werk- en denkniveau: HBO - Academisch


Wat leer je?

  • Begrijpen welke factoren leiden tot misdiagnose en onderdiagnose van hoogbegaafdheid en hoe deze voorkomen kunnen worden
  • Signaleren en herkennen van cognitieve, creatieve, emotionele en sociale kenmerken van hoogbegaafdheid
  • Inzicht krijgen in emotionele intensiteit en perfectionisme bij hoogbegaafde kinderen en hun impact op ontwikkeling
  • Het belang van ouderbetrokkenheid erkennen en leren hoe ouders effectief ondersteund kunnen worden
  • Inzicht krijgen in de onderwijsbehoeften van hoogbegaafde kinderen en hoe scholen daarop kunnen inspelen
  • Overeenkomsten en verschillen tussen hoogbegaafdheid en autisme begrijpen en hoe deze samen kunnen bestaan
  • Het belang van een groeimindset leren en hoe hoogbegaafde kinderen hierin gestimuleerd kunnen worden

Programma

09.15 uur Registratie en ontvangst met koffie en thee

10.00 uur Opening congres door dagvoorzitter Dr. Guido van de Luitgaarden [Euregionaal Congresburo]

10.15 uur Dr. Eleonoor van Gerwen [Slim Educatief] - Misdiagnose en onderdiagnose: hoe te voorkomen?

11.10 uur Prof. Dr. Tessa Kieboom [Exentra] - Begrijpen, signaleren en identificeren van de verschillende kenmerken van hoogbegaafdheid

12.05 uur Pauze

12.20 uur Prof. Dr. Kathleen Venderickx [Exentra] - Inzicht in de emotionele ontwikkeling van hoogbegaafde kinderen op het gebied van intensiteit en perfectionisme

13.15 uur Lunchbuffet

14.00 uur Deelsessies

Deelsessie 1A Ragnild Zonneveld [RITHA] - Het belang van ouderbetrokkenheid en samenwerking bij het ondersteunen van hoogbegaafde kinderen

Deelsessie 1B Dr. Eleonoor van Gerven [Exentra] - Hoogbegaafdheid en onderwijsbehoeften

15.00 uur Pauze

15.30 uur Deelsessies

Deelsessie 2A Dr. Annelies Spek [Autisme Academy] - Hoogbegaafdheid en autisme: verschillen, overeenkomsten en als het samengaat

Deelsessie 2B Drs. Floor Raeijmakers [Talentenlab] - Hoogbegaafdheid en mindset: van fixed-naar growth mindset

16.30 uur Afsluiting


Wie zijn de sprekers?

Guido van de LuitgaardenEuregionaal Congresburo
Dr. Guido van de Luitgaarden
Bijdrage: Dagvoorzitter

Guido van de Luitgaarden is opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener en werkte in die hoedanigheid onder meer in het sociaal-cultureel werk. Hij was gedurende 16 jaar als senior onderzoeker en docent werkzaam bij Zuyd Hogeschool, lectoraat Sociale Integratie. Guido promoveerde aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming bij vermoedens van kindermishandeling. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Daarnaast is hij echtgenoot en (pleeg)vader.

Eleonoor van GervenSlim!Educatief
Dr. Eleonoor van Gerven
Bijdrage: 1. Misdiagnose en onderdiagnose en 1B. Hoogbegaafdheid en onderwijsbehoeften

Eleonoor van Gerven studeerde Pedagogiek aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (Radboud Universiteit). Zij schreef onder andere Passend Onderwijs voor begaafde leerlingen (2012), diverse delen voor de reeks Knapzak Praktijkgidsen, Aan de slag met slimme kleuters (2014) en Goed onderwijs voor begaafde leerlingen (2016). Eleonoor was hoofdredacteur van Handboek hoogbegaafdheid (2009) en van De gids. Over begaafdheid in het basisonderwijs (2016). Zij promoveerde op het opleiden van specialisten begaafdheidsonderwijs, Raising the bar. The competencies of specialists in gifted education. In 2021 publiceerde zij samen met Anouke Bakx en Annemieke Weterings het boek ‘Hoe dan?! Pakkend onderwijs voor begaafde leerlingen.’ Eleonoor van Gerven heeft een eigen nascholingsinstituut voor leraren: Slim! Educatief. Zij ontwikkelde de geaccrediteerde post-hbo-registeropleidingen Specialist Begaafdheid in het PO en Specialist Begaafdheid in het VO. Samen met Annemieke Weterings-Helmons ontwikkelde zijn de geaccrediteerde post-hbo-registeropleiding Specialist Dubbel-Bijzondere Leerlingen Naast deze opleidingen ontwikkelt en verzorgt zij korte cursussen, workshops en maatwerktrajecten over begaafdheidsonderwijs. Eleonoor is secretaris van de World Council of Gifted and Talented Children en voorzitter van The Education Insights Group.

Tijdens de plenaire sessie zal Eleonoor van Gerven ingaan op het fenomeen misdiagnose en onderdiagnose bij hoogbegaafde kinderen. Zij zal toelichten hoe vaak deze problematiek voorkomt, welke gevolgen dit kan hebben voor de ontwikkeling van het kind en hoe hier tijdig en adequaat mee om te gaan. Ook bespreekt zij signalen die kunnen helpen om hoogbegaafdheid beter te herkennen.

Tijdens de deelsessie ligt de focus op de specifieke onderwijsbehoeften van hoogbegaafde leerlingen. Hierbij komt aan bod hoe onderwijsprofessionals passende ondersteuning kunnen bieden en hoe curriculumaanpassingen de talenten van deze kinderen optimaal kunnen ontwikkelen. Eleonoor laat zien hoe het herkennen en benutten van deze unieke behoeften niet alleen het welzijn van de leerling vergroot, maar ook bijdraagt aan een inclusiever onderwijssysteem waarin elk talent tot bloei komt.

TessaExentra
Prof. Dr. Tessa Kieboom
Bijdrage: Begrijpen, signaleren en identificeren van de verschillende kenmerken van hoogbegaafdheid

Tessa Kieboom verdiept zich sinds 1998 in hoogbegaafdheid. Ze startte haar loopbaan onder mentorschap van Prof. dr. Franz Mönks. Door haar jarenlange praktijkervaring met meer dan 10.000 hoogbegaafde jongeren en volwassenen is ze uitgegroeid tot een veelgevraagd expert in Vlaanderen en Nederland. Haar boek 'Hoogbegaafd als je kind (g)een Einstein is' is een bekend standaardwerk. Tessa is bestuurder van Exentra en samen met Kathleen Venderickx co-titularis van de Leerstoel Hoogbegaafdheid aan de Uhasselt.

Tessa Kieboom legt de nadruk op het begrijpen, signaleren en identificeren van de verschillende kenmerken van hoogbegaafdheid. Zij biedt inzicht in de unieke denk- en leerprocessen die deze kinderen onderscheiden van hun leeftijdsgenoten. Met haar wetenschappelijke expertise toont zij hoe professionals en ouders vroegtijdig signalen van hoogbegaafdheid kunnen herkennen. Daarbij bespreekt zij hoe een juiste identificatie kan bijdragen aan het creëren van een omgeving waarin hoogbegaafde kinderen floreren.

Kathleen VenderickxExentra
Prof. Dr. Ir. Kathleen Venderickx
Bijdrage: De emotionele ontwikkeling van hoogbegaafde kinderen in relatie tot intensiteit en perfectionisme

Kathleen Venderickx was gedurende 15 jaar professor energietechnieken aan de UHasselt en tevens grondlegger van een aantal bedrijven in de energiesector in België. Ze combineerde haar studies met topsport en heeft vele jaren ervaring in het coachen van topsporters. Ze is bestuurder van Exentra en samen met Tessa Kieboom schreef ze het boek ‘Meer dan intelligent’ en ze is co-titularis van de Leerstoel Hoogbegaafdheid aan de Uhasselt.

Kathleen Venderickx biedt een unieke kijk op de emotionele ontwikkeling van hoogbegaafde kinderen, met bijzondere aandacht voor intensiteit en perfectionisme. Ze legt uit hoe deze eigenschappen hun gedrag, zelfbeeld en relaties beïnvloeden. Tijdens haar presentatie deelt ze praktische handvatten om deze complexe emoties te begrijpen en te begeleiden. Haar expertise helpt professionals om beter in te spelen op de unieke behoeften van hoogbegaafde kinderen en hen te ondersteunen in hun groei naar emotioneel evenwicht en zelfvertrouwen.

RagnildRadboud International Training on High Ability
Ragnild Zonneveld
Bijdrage: Het belang van ouderbetrokkenheid en samenwerking

Ragnild Zonneveld is adviseur en docent in het werkveld van begaafdheid sinds 2016. Ze is onder andere docent bij de RITHA (Radboud International Training on High Ability) bij de Radboud Universiteit. Ze is opgeleid als leerkracht, ECHA specialist in Gifted Education en jonge kind-specialist en heeft in de praktijk gewerkt in onderwijs, kinderopvang en begeleiding van hoogbegaafde kinderen. Ze was voorzitter van het ECHA netwerk van 2017-2024 en heeft een aantal specialismen binnen het veld, waaronder het ecologisch perspectief (ze ontwikkelde het (mis)matchmodel in 2020), kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong en de taxonomie van Bloom.

Ragnild Zonneveld benadrukt het cruciale belang van ouderbetrokkenheid en samenwerking bij de ondersteuning van hoogbegaafde kinderen. Tijdens haar sessie laat zij zien hoe oudereducatie ouders helpt om de specifieke behoeften van hun kind beter te begrijpen en te ondersteunen. Ragnild biedt praktische adviezen om een constructieve samenwerking tussen ouders, scholen en professionals te bevorderen. Daarnaast bespreekt ze hoe gerichte ondersteuning ouders sterker maakt in hun rol als begeleiders van de ontwikkeling van hun hoogbegaafde kind. Kortom, een waardevolle bron van inspiratie en kennis voor iedereen die het beste wil halen uit de unieke talenten van hoogbegaafde kinderen.

Annelies SpekAutisme Expertise.nl
Dr. Annelies Spek
Bijdrage: Hoogbegaafdheid en autisme: verschillen, overeenkomsten en als het samengaat

Annelies is klinisch psycholoog en hoofd van het Autisme Expertisecentrum. Ze is gepromoveerd op autismespectrumstoornissen bij volwassenen doet onderzoek naar diagnostiek en behandeling van deze groep. Hiernaast is ze voorzitter van de Zorgstandaard Autismespectrumstoornissen en redactielid van de Psycholoog en van Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme.

Annelies Spek biedt in haar sessie een verhelderende blik op hoogbegaafdheid en autisme: twee bijzondere profielen met unieke uitdagingen en mogelijkheden. Ze bespreekt de belangrijkste verschillen en verrassende overeenkomsten tussen beide, en hoe deze zich kunnen manifesteren. Wanneer hoogbegaafdheid en autisme samengaan, geeft ze concrete handvatten om deze complexe combinatie beter te begrijpen en passende zorg te bieden. Annelies legt uit hoe overprikkeling en perfectionisme vaak een rol spelen en wat hierin de valkuilen en kansen zijn.

Floor RaeijmaekersHet Talentenlab
Drs. Floor Raeijmaekers
Bijdrage: Hoogbegaafdheid en mindset

Floor is ECHA Specialist in Gifted Education een heeft een achtergrond in het onderwijs. Zij is specialist in mindset, talentontwikkeling en hoogbegaafdheid en schreef samen met haar dochter het boek Hartstikke Hoogbegaafd! Floor deed onderzoek naar de mindset van hoogbegaafde kinderen en ontwikkelde onder andere het Werkboek Mindset (basisonderwijs) en het Werkboek Lef (voortgezet onderwijs).

Er zijn hoogbegaafde kinderen die uitdagingen met veel plezier aangaan, die hard werken voor goede resultaten en die zich niet uit het veld laten slaan door tegenslagen, zoals fouten of onvoldoendes. Er zijn echter ook kinderen die het liefst alleen gemakkelijke opdrachten doen en die zich dom voelen wanneer ze hard moeten werken om iets onder de knie te krijgen. Vaak is hun motivatie voor school en leren daardoor niet optimaal. Wat blijkt? De manier waarop mensen hun intelligentie en mogelijkheden zien, is van grote invloed op de groei die ze doormaken. Een vaste mindset belemmert ontwikkeling. Een groeimindset zorgt voor motivatie en doorzettingsvermogen en is onmisbaar voor het ontplooien van talenten. Het goede nieuws is dat je kinderen kunt helpen om meer te leren denken en handelen vanuit een groeimindset. Tijdens deze lezing krijg je een heldere uitleg over de mindsettheorie van Carol Dweck en leer je hoe je een positieve mindset bij kinderen (en jezelf!) kunt stimuleren en bekrachtigen.

Guus FeronEuregionaal Congresburo
Drs. Guus Feron
Bijdrage: Congresmanager

Guus is opgeleid als jeugdhulpverlener en studeerde Comparative European Social Studies aan de University of North London. Op de werkvloer lag zijn hart bij het systemisch werken met (LVB-) jongeren met bijkomende psychiatrische problematiek. Hij werkte regelmatig voor het consulententeam (het huidige CCE) en heeft meer dan 20 jaar ervaring in leidinggevende- en beleidsfuncties. Hij was onder andere manager, projectleider en directeur van een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Guus is getrouwd, vader van twee kinderen en trotse grootvader van drie kleinkinderen.


Accreditatie

Accreditatie voor dit congres is aangevraagd bij:

  • SKJ - voor jeugd- en gezinsprofessionals in de categorie informeel leren - conferentie - in behandeling
  • NIP K&J / NVO-OG - in behandeling
  • Registerplein - in behandeling
  • Kwaliteitsregister V&V - in behandeling
  • Verpleegkundig Specialisten Register - in behandeling
  • Register Vaktherapie
  • AbSG (KNMG / GAIA)*

* LET OP: Toegekende punten van AbSG / KNMG-GAIA voor artsen gelden uitsluitend voor deelname aan deze live-versie van het congres en NIET voor de online versie. Artsen die geen jeugdarts zijn, maar wel bij KNMG/GAIA geregistreerd, kunnen ook aanspraak maken op deze punten middels de 25%-regeling betreffende deskundigheidsbevordering buiten het eigen vakgebied.

Dit congres staat voor 7 studie-uren.


Prijs en korting


Prijs

De prijs voor deelname aan deze dag is € 299,00 ex. 21% BTW wanneer je je inschrijft vóór 01 juni 2025 (daarna € 319,00 ex. 21% BTW) en inclusief:

  • Koffie, thee en lunchbuffet
  • Congresmap (digitaal)
  • Hand-outs (digitaal)
  • Bewijs van deelname (digitaal)
  • Bijschrijving van registerpunten na afloop van de online uitvoering van dit congres

Kortingen

Ben of word je abonnee van de gratis nieuwsbrief van Blik op Hulp, dan ontvang je € 20,00 korting op het vroegboektarief en neem je deel voor € 279,00 (ex. 21% BTW). Je dient je dan wel aan te melden met het e-mail adres waarop je ook de nieuwsbrief van Blik op Hulp ontvangt.

Als je ervoor kiest om direct online te betalen, dan krijg je € 5,00 (extra) korting op je aanmelding.

Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp-er), dan geldt een prijs van € 200,00 (ex. 21% BTW). Vermeld bij inschrijving je KvK-nummer in het daarvoor bestemde vak. Je kunt alleen gebruik maken van deze korting als je direct online betaalt.

Wil je deelnemen met een groep van 5 of meer personen, dan kun je gebruik maken van de groepskorting. Op die manier neemt elke vijfde deelnemer van de groep gratis deel. De hoofdaanmelder ontvangt na inschrijving de groepscode en stuurt deze door naar de 4 collega's. Elke collega moet daarna zelf inschrijven onder vermelding van deze code.


Alle voordelen op een rij

  • Toonaangevend, jaarlijks multidisciplinair congres over hoogbegaafde mensen
  • Praktijkrelevante bijdragen
  • Toegang tot alle deelsessies in de online versie van dit congres
  • Bewijs van deelname en het bijschrijven van accreditatiepunten
  • De congreslocatie is gemakkelijk te bereiken met het OV
  • Voldoende parkeergelegenheid in de directe omgeving van de congreslocatie
  • Koffie, thee en lunch inbegrepen

Aanmelding

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Wacht niet te lang met inschrijven. Op dit moment is er nog plaats, maar vol is vol!

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!