Startdatum 1 december 2025
Locatie On demand
Prijs € 245,00 ex. 21% BTW wanneer je je inschrijft vóór 05 augustus 2025 (daarna € 269,00 ex. 21% BTW)
Uiterste inschrijfdatum 1 december 2025
Tijdens dit congres wordt uitgelegd hoe verhoogde gevoeligheid mentale gezondheidsuitdagingen beïnvloedt en volgen praktische manieren om stress te verminderen bij hoogsensitieve personen.Tevens wordt ingegaan op de unieke talenten van hoogsensitieve individuen, hoe deze te herkennen en te ontwikkelen. Er is aandacht voor het hoogsensitieve brein van kinderen en jongeren en verkennen deelnemers de neurobiologische verbindingen tussen hoogsensitiviteit en autisme. Daarnaast leren zorgprofessionals hoe zij hun eigen hoogsensitiviteit als kracht kunnen inzetten in hun werk. Tot slot is er aandacht voor de samenhang tussen hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid en hoe deze elkaar kunnen versterken.
High profile sprekers delen hun kennis en inzichten en staan garant voor een inspirerend congres.
Je hebt 30 dagen de tijd om alle videopresentaties on demand te volgen.
Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Dit congres is bedoeld voor hbo- en academisch opgeleide professionals in de hulpverlening en het onderwijs die in hun werk te maken hebben met hoogsensitieve mensen, zoals psychologen, (ortho)pedagogen, jeugdzorgwerkers, (sociaal-)psychiatrisch verpleegkundigen, jeugdverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, jeugdartsen, zorgcoördinatoren, interne of ambulante begeleiders, begaafdheidsspecialisten, maatschappelijk werkers, praktijkondersteuners GGZ, vaktherapeuten, gezinsbegeleiders en andere relevante professionals.
Opening congres door dagvoorzitter Dr. Guido van de Luitgaarden - [Euregionaal Congresburo]
Prof. Dr. Corina Greven [Radboud Universitair Medisch Centrum] - Recente ontwikkelingen in het onderzoek naar sensory processing sensitivity
Dr. Séverine Van De Voorde [vanstressnaarveerkracht.be] - Hoogsensitief omgaan met stress
Drs. Esther Bergsma [Hoogsensitief.NL] - Inzicht, herkenning en ontwikkeling van HSP talenten
Deelsessie 1A Dr. Fabiënne Naber [Universiteit Utrecht] - Hoogsensitiviteit en autisme - een neurobiologische benaderingevenwichtsoefening
Deelsessie 1B Prof. Dr. Anouke Bakx [Fontys] - De combinatie van hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid
Deelsessie 2A Drs. Esther Bergsma [Hoogsensitief.NL] - Talenten van hoogsensitieve (zorg)professionals
Deelsessie 2B Drs. Saskia Klaaysen [Anahata-coaching] - Afwijzinggevoeligheid bij HSP en hoe prikkels tijdig te herkennen en patronen te doorbreken
Guido van de Luitgaarden is opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener en werkte in die hoedanigheid onder meer in het sociaal-cultureel werk. Hij was gedurende 16 jaar als senior onderzoeker en docent werkzaam bij Zuyd Hogeschool, lectoraat Sociale Integratie. Guido promoveerde aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming bij vermoedens van kindermishandeling. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Daarnaast is hij echtgenoot en (pleeg)vader.
Corina Greven behaalde haar BSc (Hons) in Psychologie aan University College London en een MSc en PhD in Sociale, Genetische en Ontwikkelingspsychiatrie aan het Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience aan King's College London. Momenteel werkt zij als Hoogleraar aan het Radboud Universitair Medisch Centrrum en Karakter Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Leerstoel Environmental Sensitivity in Health.
Sensory processing sensitivity (SPS), ook bekend als HSP, is een persoonlijkheidskenmerk dat individuele verschillen weerspiegelt in de manier waarop omgevingsinformatie wordt waargenomen, verwerkt en waarop wordt gereageerd. Hoewel SPS lange tijd als een nicheonderwerp werd beschouwd, is de wetenschappelijke belangstelling voor dit thema de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Sinds de publicatie van de meest recente review over SPS (Greven et al., 2019, Neuroscience and Biobehavioural Reviews) is het aantal wetenschappelijke publicaties over SPS verdrievoudigd. In de afgelopen vijf jaar zijn er meer studies over SPS verschenen dan in de twintig jaar daarvoor. Tijdens haar presentatie zal Corina Greven ingaan op de nieuwste inzichten uit deze recente wetenschappelijke literatuur.
Séverine Van De Voorde is doctor in de psychologie, klinisch psycholoog en expert in hoogsensitiviteit, stress en burn-out. Ze doceerde meer dan tien jaar neuropsychologie en ontwikkelingsstoornissen aan de UGent en Howest. Daarnaast is ze auteur van diverse boeken, waaronder "Van stress naar veerkracht" en "Hoogsensitief omgaan met stress".
Tijdens deze presentatie geeft Séverine Van De Voorde de deelnemers inzicht in de werking van het stresssysteem en de voornaamste redenen waarom dit systeem bij hoogsensitieve personen vaker, sneller en intenser wordt geactiveerd. Als ervaren spreker en expert op het gebied van hoogsensitiviteit en stress geeft ze praktische handvatten om stress bij hoogsensitieve mensen tijdig te herkennen en te reguleren en biedt ze strategieën die specifiek zijn afgestemd op de uitdagingen van hoogsensitieve personen. Hoe de persoonlijke balans te herstellen en op welke wijze veerkracht op te bouwen in het dagelijks leven?
Fabiënne Naber is als wetenschapper aangesteld bij het UMC-Utrecht afdeling Psychiatrie en werkzaam bij Autimaat (gespecialiseerde GGZ voor ASS) en het Kleine Heldenhuis (gespecialiseerde GGZ voor prematuur- en dysmatuur geboren kinderen).
Fabiënne Naber legt uit hoe neurobiologische processen een rol spelen in het gedrag en de ervaringen van mensen binnen beide groepen. Aan de hand van wetenschappelijke inzichten wordt besproken hoe prikkelverwerking en stressreacties bij hoogsensitieve personen en mensen met autisme zich manifesteren. Zij biedt praktische voorbeelden en strategieën om beter begrip en ondersteuning te bieden in zowel persoonlijke als professionele settings. Deze presentatie is een waardevolle kans om complexe neurologische thema's helder en toegankelijk te leren begrijpen.
Anouke Bakx is bijzonder hoogleraar Begaafdheid aan de Radboud Universiteit en lector Goed leraarschap, Goed leiderschap bij Fontys Hogeschool Educatie. Ze is bestuurslid bij het National Talent Centre of the Netherlands. Haar achtergrond is pabo en psychologie. Haar missie is om bij te dragen aan goed leraarschap voor alle leerlingen, vooral voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften, zoals (hoog)begaafde en/of hoogsensitieve leerlingen. Anouke is initiatiefnemer van de POINT-werkplaatsen (Passend Onderwijs Ieder Nieuw Talent) www.point013.nl en medeoprichter van het Wetenschappelijk Expertisecentrum RATIO www.ru.nl/bsi/ratio. Vanuit haar verschillende rollen werkt Anouke met veel partijen samen om wetenschap en praktijk te verbinden.
Tijdens deze presentatie verkent Anouke Bakx de concepten hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid en de complexe relatie tussen deze twee concepten. Ze gaat in op verschillende studies op dit terrein en gaat met de deelnemers in gesprek over adviezen voor de praktijk.
Na haar studie Bestuurskunde (specialisatie Methoden & Technieken van sociaalwetenschappelijk onderzoek) werkte Esther Bergsma als (coördinerend) onderzoeker bij het Ministerie van SZW. Daarna was ze enkele jaren regiomanager Noord van een dienstverlenende organisatie. In 2012 startte ze haar bedrijf Hoogsensitief.NL om haar passie voor onderzoek te combineren met haar net ontdekte eigen hooggevoeligheid. Ze volgde een opleiding tot registercounsellor en begeleidde enkele jaren vele HSP's en ouders van hoogsensitieve kinderen.
Zij ging zich richten op het doen van onderzoeken (waaronder een internationale over HSP & Werk in 21 landen) en daarover publiceren. Ze schreef inmiddels vijf boeken waaronder het standaardwerk "Het hoogsensitieve brein", waarin ze als eerste de mondiale onderzoeken over hooggevoeligheid bundelde en het inmiddels veelgebruikte model van het hoogsensitieve brein ontwikkelde. Esther is internationaal spreker en leidt via diverse onderwijsinstituten professionals in zorg en onderwijs op.
Plenaire sessie
Tijdens de plenaire presentatie deelt Esther Bergsma, expert op het gebied van hoogsensitiviteit, haar waardevolle inzichten. Ze laat zien hoe de unieke talenten van hoogsensitieve personen tijdig herkend kunnen worden om vervolgens optimaal te benutten. Met praktische tips en inspirerende voorbeelden volgen tools om HSP-kracht om te zetten in persoonlijke groei en succes.
Deelsessie
Hoogsensitieve (zorg)professionals beschikken over unieke talenten zoals empathie, intuïtie en een scherp oog voor details. Esther Bergsma gaat nader in op de wijze waarop deze kwaliteiten effectief ingezet kunnen worden tijdens het werk en het persoonlijke leven. Deelnemers ontvangen praktische handvatten om met energie om te gaan en balans te behouden in uitdagende situaties. Het resultaat is meer voldoening, veerkracht en groei in zowel het professionele als privéleven.
Saskia Klaaysen is gespecialiseerd in hoogsensitieve HSS. Zij deed onderzoek naar onderprikkeling onder ruim 1200 HSP en hoogsensitieve HSS. Saskia heeft een landelijk werkende coachingspraktijk Anahata personal coaching en HSP at Work.
Afwijzinggevoeligheid is een veelvoorkomende uitdaging bij hoogsensitieve personen, die vaak ertoe leidt dat stress door over- en onderprikkeling niet tijdig wordt opgelost en de stress toeneemt. Tijdens deze presentatie onder leiding van Saskia Klaaysen wordt uitgelegd hoe signalen van afwijzinggevoeligheid te herkennen in de verschillende fases waar dit zich kan uiten en hoe hier effectief mee om te gaan. Er wordt ingegaan op de interpersoonlijke dynamiek en welke invloed dit heeft op emoties en gedrag en hoe je deze vervolgens kunt reguleren. Door inzicht in onderliggende patronen volgen handreikingen om zelfvertrouwen op te bouwen en te richten op veerkracht en persoonlijke groei.
Guus is opgeleid als jeugdhulpverlener en studeerde Comparative European Social Studies aan de University of North London. Op de werkvloer lag zijn hart bij het systemisch werken met (LVB-) jongeren met bijkomende psychiatrische problematiek. Hij werkte regelmatig voor het consulententeam (het huidige CCE) en heeft meer dan 20 jaar ervaring in leidinggevende- en beleidsfuncties. Hij was onder andere manager, projectleider en directeur van een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Guus is getrouwd, vader van twee kinderen en trotse grootvader van drie kleinkinderen.
* LET OP: Toegekende punten van AbSG / KNMG-GAIA voor artsen gelden uitsluitend voor deelname aan deze live-versie van dit congres en NIET voor de online versie. Andere artsen (zoals bijvoorbeeld psychiaters) komen op basis van de KNMG-brede regeling betreffende scholing buiten het eigen vakgebied en op basis van de 25%-regel ook in aanmerking voor deze punten.
De prijs voor deelname aan deze dag is € 245,00 ex. 21% BTW wanneer je je inschrijft vóór 05 augustus 2025 (daarna € 269,00 ex. 21% BTW) en inclusief:
Ben of word je abonnee van de gratis nieuwsbrief van Blik op Hulp, dan ontvang je € 10,00 korting op het vroegboektarief en neem je deel voor € 235,00 (ex. 21% BTW). Je dient je dan wel aan te melden met het e-mail adres waarop je ook de nieuwsbrief van Blik op Hulp ontvangt.
Als je ervoor kiest om direct online te betalen, dan krijg je € 5,00 (extra) korting op je aanmelding.
Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp-er), dan geldt een prijs van € 180,00 (ex. 21% BTW). Vermeld bij inschrijving je KvK-nummer in het daarvoor bestemde vak. Je kunt alleen gebruik maken van deze korting als je direct online betaalt.
Ben je eigenaar van een eenmanszaak zonder personeel en kies je voor een jaarabonnement waarmee je voor een vaste prijs een jaar lang aan al onze online congressen, webinars en online masterclasses deel kunt nemen. Je kunt alleen gebruik maken van deze korting als je direct online betaalt.
Wil je deelnemen met een groep van 5 of meer personen, dan kun je gebruik maken van de groepskorting. Op die manier neemt elke vijfde deelnemer van de groep gratis deel. De hoofdaanmelder ontvangt na inschrijving de groepscode en stuurt deze door naar de 4 collega's. Elke collega moet daarna zelf inschrijven onder vermelding van deze code.
Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.
Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!