3 april 2025 - Utrecht

Jaarlijks Congres - Georganiseerde criminaliteit en de rol van de jeugd - editie 2025

Deelnemers aan de live uitvoering

  • worden bij afwezigheid automatisch overgeplaatst naar de on demand uitvoering van dit congres.

Jaarlijks Congres - Georganiseerde criminaliteit en de rol van de jeugd - editie 2025


Startdatum 3 april 2025

Aanvangstijd 10:00 uur

Eindtijd 16:30 uur

Locatie Jaarbeurs - Beatrixgebouw - MeetUp - Utrecht

Prijs € 299,00 ex. 21% BTW wanneer je je inschrijft vóór 01 januari 2025 (daarna € 319,00 ex. 21% BTW)

Uiterste inschrijfdatum 3 april 2025

Max. aantal deelnemers 200

Wanneer jongeren betrokken raken bij georganiseerde criminaliteit, komt dit niet zelden door verleidelijke aanbiedingen, zoals de belofte van snel geld of luxe goederen.

Andere keren komen ze in deze wereld terecht door dwang, bijvoorbeeld als tegenprestatie voor bescherming tegen intimidatie, of zelfs onder directe bedreiging. Zodra een jongere eenmaal verstrikt raakt in de georganiseerde drugscriminaliteit, mensenhandel of andere onderwereldactiviteiten, beginnen ze vaak met relatief eenvoudige taken. Al snel worden echter ernstigere misdaden van hen verwacht en door de constante druk en dreigementen voelen ze zich gevangen in deze situatie, wat het moeilijk maakt om eruit te stappen.

De angst om te vluchten wordt versterkt doordat jongeren na verloop van tijd steeds meer weten over de criminele netwerken waar ze deel van uitmaken. Dit maakt het niet alleen risicovol om zich los te maken, maar brengt ook gevaar met zich mee wanneer ze hun verhaal willen doen. De gevolgen hiervan zijn enorm: honderdduizenden jongeren in Nederland zijn al betrokken bij criminele organisaties of lopen het risico in deze wereld terecht te komen.

Op dit congres zullen experts spreken over de signalen van betrokkenheid bij criminele netwerken, de cruciale rol van preventie en de complexe stappen die nodig zijn om jongeren los te maken uit deze netwerken. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan de hulpverlening en begeleiding die zowel tijdens als na hun uittreding nodig is. Er is ook aandacht voor de impact op het gezin van kinderen en jongeren die in de georganiseerde criminaliteit verzeild zijn geraakt.

Dit congres, ontwikkeld in samenwerking met XL Group, biedt waardevolle inzichten voor hulpverleners, onderwijsprofessionals en beleidsmakers die betrokken zijn bij het tegengaan van georganiseerde criminaliteit onder jongeren.

Je hebt vanaf 1 mei 2025 precies 30 dagen de tijd om de videopresentaties van de gemiste deelsessies on demand te volgen. Dit betreft een verplicht onderdeel om in aanmerking te komen voor het bewijs van deelname en het bijschrijven van de toegekende accreditatiepunten. De inloggegevens ontvang je op 1 mei 2025 in de vroege ochtend per e-mail.

Volg je deze scholingsdag liever uitsluitend online? Schrijf je dan hier in.

Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!


Voor wie?

Dit congres is bedoeld als bij- en nascholing voor hbo- en academisch opgeleide professionals die binnen de hulpverlening en het (speciaal) onderwijs werken en vanuit die hoedanigheid te maken hebben met jeugdcriminaliteit. Denk daarbij aan psychologen, orthopedagogen, leerkrachten, jeugdzorgwerkers, gezinsbegeleiders, jeugdbeschermers, woonbegeleiders, (school)maatschappelijk werkers, (sociaal) (psychiatrisch) verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, zorgcoördinatoren, reclasseringswerkers en pedagogisch begeleiders.


Wat leer je?

  • Inzichten en praktische handvatten voor het verbeteren van het systeem om jongeren uit de georganiseerde criminaliteit te houden
  • Leeropbrengsten en praktische adviezen uit de transformatie van jongeren uit georganiseerde criminaliteit naar forensische zorg
  • Effectieve communicatie en omgang met jongeren in georganiseerde criminele netwerken binnen de hulpverlening
  • Inzicht en cultuursensitieve interventies bij georganiseerde criminaliteit binnen migrantengemeenschappen
  • Inzichten en praktische aanpak voor crimineel gedrag van jongeren in de hybride online en offline wereld
  • Inclusief onderwijs als preventiestrategie voor jongeren in risicosituaties binnen de georganiseerde criminaliteit
  • Omgaan met gedragsproblemen en recidive bij jongeren met LVB in criminele netwerken

Programma

09.15 uur Registratie en ontvangst met koffie en thee

10.00 uur Opening congres door dagvoorzitter Dr. Guido van de Luitgaarden [Euregionaal Congresburo]

10.15 uur Prof. Dr. Geert Jan Stams [Universiteit van Amsterdam] - Delinquente jongeren binnen ons systeem en waarom het niet werkt

11.10 uur Rachid Elbazen Khalid Elbaz [Dir Iddik] - Van georganiseerde jeugdcriminaliteit naar forensische zorg en daarna....

12.05 uur Pauze

12.25 uur Kim Jolink [XLGroup Streetcare] - Wie zijn deze jongeren en hoe ga je met hen om in de rol van hulpverlener?

13.20 uur Lunchbuffet

14.10 uur Deelsessies

Deelsessie 1A Prof. Dr. Janine Jansen [Open Universiteit en Avans Hogeschool] - Georganiseerde criminaliteit binnen migrantengemeenschappen

Deelsessie 1B Drs. Ydwien Vervoort [PTC Associate] - Over de streep getrokken: Trends, patronen en preventie voor overlast gevende en delinquente jongeren

15.10 uur Pauze

15.30 uur Deelsessies

Deelsessie 2A Ismail Aghzanay [Ismail Aghzanay] - De paradox voor inclusief onderwijs voor jonge aanwas

Deelsessie 2B Dr. Eveline van Vugt [Universiteit van Amsterdam] - Criminaliteit en LVB: gedragsproblemen, recidive en interventies

16.30 uur Afsluiting


Wie zijn de sprekers?

Guido van de LuitgaardenEuregionaal Congresburo
Dr. Guido van de Luitgaarden
Bijdrage: Dagvoorzitter

Guido van de Luitgaarden is opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener en werkte in die hoedanigheid onder meer in het sociaal-cultureel werk. Hij was gedurende 16 jaar als senior onderzoeker en docent werkzaam bij Zuyd Hogeschool, lectoraat Sociale Integratie. Guido promoveerde aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming bij vermoedens van kindermishandeling. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Daarnaast is hij echtgenoot en (pleeg)vader.

Geert Jan StamsUniversiteit van Amsterdam
Prof. Dr. Geert Jan Stams
Bijdrage: De rol van jongeren in georganiseerde criminaliteit

Geert Jan is hoogleraar in de Forensische Orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. In 2006 zette hij in samenwerking met prof. dr. Peter van der Laan, Prof. Dr. Jan Hendriks en Dr. Eveline van Vugt de minor Jeugdcriminaliteit en Justitieel Jeugdbeleid op aan de UvA en een jaar later, aan dezelfde universiteit, de master Forensische Orthopedagogiek. Hij was gedurende enkele jaren voorzitter van de Databank Effectieve Jeugdinterventies en later van de Erkenningscommissie Jeugdinterventies. Geert Jan werkt intensief samen met verschillende instellingen in de jeugdzorg.

Het Nederlandse beleidskader omtrent delinquentie onder jongeren richt zich op een breed scala aan maatregelen, waaronder preventie, interventie en resocialisatie. Recidivebestrijding speelt een centrale rol, waarbij programma's als Multisysteemtherapie (MST) en Functionele Gezinstherapie (FFT) positieve resultaten laten zien. Echter, niet alle interventies zijn even effectief, en niet-evidence-based aanpakken kunnen zelfs schadelijk zijn voor de jongeren. De rol van jongeren in georganiseerde criminaliteit neemt toe, waarbij kwetsbare jongeren vaak worden gerekruteerd door criminele netwerken. Het systeem heeft moeite om deze vorm van criminaliteit aan te pakken door onvoldoende samenwerking tussen betrokken instanties. Er is behoefte aan een meer holistische aanpak die zowel preventief als langdurig ondersteunend werkt, met speciale aandacht voor nazorg en re-integratie.

Rachid en Khalid ElbazWerkzaam bij: Dir Iddik
Rachid Elbaz en Khalid Elbaz
Bijdrage: Van georganiseerde jeugdcriminaliteit naar forensische zorg en daarna....

Khalid en Rachid hebben samen de organisatie Dir Iddik opgericht, met als primair doel het begeleiden van jongeren die het risico lopen in de criminaliteit te belanden. Dir Iddik biedt preventieprogramma's en trainingen, voorlichtingen aan voor scholen, hulpverleningsinstanties en jongerenorganisaties. De twee broers combineren hun persoonlijke ervaringen met praktische tools om jongeren te ondersteunen bij het maken van positieve levenskeuzes. Daarnaast werken ze nauw samen met justitie en de politie om re-integratietrajecten te begeleiden voor jongeren die willen ontsnappen aan de georganiseerde criminaliteit. Hun missie is gericht op het creëren van kansen en het versterken van de veerkracht en het zelfvertrouwen van jongeren.

Khalid en Rachid, twee Marokkaanse broers uit de wijk De Hagen in Vianen, groeiden op onder dezelfde omstandigheden, maar hun levens liepen drastisch uiteen. Terwijl Khalid via het HBO-docentschap expert werd in de persoonsgerichte aanpak van jeugdcriminaliteit, raakte Rachid diep verstrikt in de georganiseerde criminaliteit. Aangetrokken door de beloften van status, macht en snel geld, werd de onderwereld zijn realiteit.

In dit ervaringsverhaal delen de broers openhartig hoe de georganiseerde criminaliteit Rachids leven vormde en welke rol zijn broer Khalid speelde in zijn transformatie. Wat had de hulpverlening en het onderwijs anders kunnen doen, hoe hadden zij hem beter kunnen ondersteunen en wie of wat maakte uiteindelijk het verschil? De broers schetsen de strijd om los te komen van een crimineel bestaan en tonen de immense wilskracht die nodig is om een definitieve keuze te maken voor de bovenwereld. Dit verhaal biedt belangrijke lessen voor professionals in hulpverlening en onderwijs.

Kim Jolink-VerkuijlenXLGroup Streetcare
Kim Jolink-Verkuijlen
Bijdrage: Wie zijn deze jongeren en wat werkt in de begeleiding

Kim Jolink is opgeleid binnen de cultureel maatschappelijke vorming en het maatschappelijk werk en dienstverlening. Het verbinden van het domein welzijn en zorg is en blijft één van haar speerpunten. Zij heeft ruime ervaring in het werken met jongeren uit alle lagen van de bevolking. Van enkelvoudige problematiek tot meervoudig complex. Van jongeren die om zorg vragen tot jongeren die zorg mijden. Al deze ervaring is opgebouwd binnen de jeugdzorg, het onderwijs maar met name het straathoekwerk. Zij is mede-eigenaar van XLGroup Streetcare in het straathoekwerk. Deze organisatie brengt de jeugdzorg terug naar de jongere en leert vanuit verbinding en aansluiting grenzen te stellen aan het toch vaak moeilijke gedrag van deze jongeren.

Hulpverleners die werken met delinquentiegevoelige jongeren staan voor de uitdaging om een balans te vinden tussen zorg bieden en grenzen stellen. Het opbouwen van vertrouwen is moeilijk, omdat veel jongeren wantrouwig zijn tegenover autoriteiten. Ze moeten omgaan met complexe gezinsproblematiek en vaak emotioneel instabiel gedrag. Tegelijkertijd moeten ze werken binnen strikte regelgeving en tijdsdruk, wat maatwerk bemoeilijkt en schort het vaak aan samenwerking tussen instanties, wat de continuïteit van zorg belemmert. Kim Jolink zal hier dieper en praktijkgericht op ingaan en concrete handvatten bieden voor uitdagingen die hulpverleners dagelijks ervaren.

Janinen JanssenOpen Universiteit en Avans Hogeschool
Prof. Dr. Janine Janssen
Bijdrage: Criminaliteit binnen migrantengemeenschappen

Janine Janssen studeerde culturele antropologie aan de Universiteit Utrecht. Zij promoveerde op onderzoek naar de werking van de korte vrijheidsstraf aan de Rijksuniversiteit Groningen. Aan diezelfde universiteit ging ze als postdoc onderzoeker aan de slag op het gebied van processen en sociale uitsluiting in Europees verband. In 2022 werd ze senior onderzoeker bij de afdeling Analyse & Research van Politie Haaglanden. Sinds 2007 is Janssen Hoofd onderzoek bij het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld bij de Nederlandse Politie. In 2015 werd zij tevens Lector Geweld in afhankelijkheidsrelaties bij het Centre of Expertise Veiligheid & Veerkracht van Avans Hogeschool. Daar voegde zij in 2021 de Politieacademie aan toe. Momenteel is Janine ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Criminologie.

Criminaliteit binnen migrantengemeenschappen kent specifieke uitdagingen, zoals eergerelateerd geweld dat vaak voortkomt uit traditionele opvattingen over familie-eer. Mensenhandel in deze gemeenschappen wordt versterkt door kwetsbaarheid zoals armoede en taalbarrières. Aangifte doen is vaak lastig vanwege angst voor repercussies binnen de eigen gemeenschap. Janine Janssen benadrukt het belang van cultuur-sensitieve hulpverlening en samenwerking tussen politie en gemeenschappen. Ze pleit voor vertrouwen winnen binnen gesloten gemeenschappen en effectieve preventie. Ook bewustwordingscampagnes spelen een belangrijke rol in het aanpakken van deze criminaliteit.

YdwienPTC Associate
Drs. Ydwien Vervoort
Bijdrage: Over de streep getrokken: Trends, patronen en preventie voor overlast gevende en delinquente jongeren

Ydwien studeerde rechten en criminologie aan de Universiteit Leiden en behaalde een master Opsporings- en Interventiecriminologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Tijdens haar studie werkte zij als ondersteunend leerkracht op een basisschool in de Schilderswijk, wat leidde tot haar interventie “De Preventieve Leerkracht,” nu ingezet op diverse scholen in Nederland. Voor haar afstudeeronderzoek deed zij bij de gemeente Den Haag onderzoek naar effectieve contactmethoden voor hulpverlening aan overlastgevende jongeren. Na haar tijd bij het Top-X team richtte Ydwien PTC Associate op, een organisatie die theorie en praktijk bij elkaar brengt om jeugdcriminaliteit en risicogroepen effectief aan te pakken en maatschappelijke impact te vergroten.

Onder leiding van Ydwien Vervoort wordt ingegaan op trends, gevaren en preventie in het leven van jongeren. Wat kan het onderwijs doen om delinquent gedrag tegen te gaan? En hoe motiveer je jongeren in de georganiseerde misdaad voor vrijwillige hulp? Deze vragen staan centraal in de presentatie, waarbij kennis zal worden toegelicht aan de hand van voorbeelden uit de praktijk.

Ismail AghzanayIsmail Aghzanay
Ismail Aghzanay
Bijdrage: Onderwijs en de onderwereld: jongeren begrijpen en begeleiden naar succes

Ismail Aghzanay heeft een bijzondere betrokkenheid bij het begeleiden van jongeren met een risico op crimineel gedrag. Hij gelooft sterk in de kracht van onderwijs om jongeren een alternatief te bieden en hen perspectief te geven op een positieve toekomst. Ismail richt zich op het opbouwen van vertrouwen en het bieden van structuur, wat jongeren helpt om betere keuzes te maken. Door zijn persoonlijke aanpak en oprechte interesse weet hij een veilige omgeving te creëren waarin jongeren zich gehoord en gewaardeerd voelen. Zijn werk is een inspiratie in het onderwijsveld, vooral op het gebied van preventie en ondersteuning van kwetsbare jongeren.

In zijn presentatie zal Ismail Aghzanay de uitdagingen belichten waarmee bepaalde jongeren in het onderwijs geconfronteerd worden, zoals een gebrek aan ‘sense of belonging’ en een tekort aan ‘high expectations’. Hij legt uit hoe deze factoren ervoor kunnen zorgen dat jongeren zich niet thuis voelen op school en daardoor hun motivatie verliezen. Ismail zal ook de impact van de 'onderwereld' bespreken, waarbij hij ingaat op verborgen mechanismen binnen straat- en onlinecultuur die jongeren beïnvloeden. Aan de hand van praktijkvoorbeelden uit het onderwijs illustreert hij de complexiteit van deze problematiek. Tot slot presenteert hij effectieve interventies en strategieën die leraren en scholen kunnen inzetten om deze jongeren beter te ondersteunen en te motiveren.

Eveline van VugtUniversiteit van Amsterdam
Dr. Eveline van Vugt
Bijdrage: Criminaliteit en LVB

Eveline van Vugt is een expert op het gebied van onderwijswetenschappen en criminologie, met een focus op jongeren met risicogedrag. Ze begon haar carrière als gezinsbegeleider voor kwetsbare kinderen en jongeren. Sinds 2007 is ze verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onder andere werkt als opleidingsdirecteur en universitair docent. Haar promotieonderzoek richtte zich op de morele ontwikkeling van jonge zedendelinquenten, waarvoor ze de "Kuhmerker Dissertation Award" ontving. Eveline werkt nauw samen met clinici voor forensisch psychologische evaluaties van jonge delinquenten.

Eveline van Vugt zal tijdens deze presentatie ingaan op de ontwikkeling van het geweten bij jeugdige delinquenten met een licht verstandelijke beperking (LVB) en de implicaties hiervan voor de praktijk. Omdat deze jongeren vaak trager gewetensontwikkeling doorlopen, vraagt dit om een aanpak met duidelijke regels en positieve bekrachtiging. Eveline zal relevante casuïstiek delen en concrete handvatten geven voor de praktijk.

Guus FeronEuregionaal Congresburo
Drs. Guus Feron
Bijdrage: Congresmanager

Guus is opgeleid als jeugdhulpverlener en studeerde Comparative European Social Studies aan de University of North London. Op de werkvloer lag zijn hart bij het systemisch werken met (LVB-) jongeren met bijkomende psychiatrische problematiek. Hij werkte regelmatig voor het consulententeam (het huidige CCE) en heeft meer dan 20 jaar ervaring in leidinggevende- en beleidsfuncties. Hij was onder andere manager, projectleider en directeur van een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Guus is getrouwd, vader van twee kinderen en trotse grootvader van drie kleinkinderen.


Accreditatie

SKJ
In behandeling voor jeugd- en gezinsprofessionals in de categorie informeel leren - conferentie

NIP K&J / NVO-OG
In behandeling

FGzPt
In behandeling

Kwaliteitsregister V&V
In behandeling

Registerplein
In behandeling

AbSG*
In behandeling

* LET OP: Toegekende punten van AbSG / KNMG-GAIA voor artsen gelden uitsluitend voor deelname aan de live-versie van dit congres en NIET voor de online versie.

Dit online-congres staat voor 7 studie-uren.


Prijs en korting


Prijs

De prijs voor deelname aan deze dag is € 299,00 ex. 21% BTW wanneer je je inschrijft vóór 01 januari 2025 (daarna € 319,00 ex. 21% BTW) en inclusief:

  • Koffie, thee en lunchbuffet
  • Congresmap (digitaal)
  • Hand-outs (digitaal)
  • Bewijs van deelname (digitaal)
  • Bijschrijving van registerpunten na afloop van de online uitvoering van dit congres

Kortingen

Ben of word je abonnee van de gratis nieuwsbrief van Blik op Hulp, dan ontvang je € 20,00 korting op het vroegboektarief en neem je deel voor € 279,00 (ex. 21% BTW). Je dient je dan wel aan te melden met het e-mail adres waarop je ook de nieuwsbrief van Blik op Hulp ontvangt.

Als je ervoor kiest om direct online te betalen, dan krijg je € 5,00 (extra) korting op je aanmelding.

Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp-er), dan geldt een prijs van € 200,00 (ex. 21% BTW). Vermeld bij inschrijving je KvK-nummer in het daarvoor bestemde vak. Je kunt alleen gebruik maken van deze korting als je direct online betaalt.

Wil je deelnemen met een groep van 5 of meer personen, dan kun je gebruik maken van de groepskorting. Op die manier neemt elke vijfde deelnemer van de groep gratis deel. De hoofdaanmelder ontvangt na inschrijving de groepscode en stuurt deze door naar de 4 collega's. Elke collega moet daarna zelf inschrijven onder vermelding van deze code.


Alle voordelen op een rij

  • Landelijk congres over georganiseerde criminaliteit en rol van de jeugd
  • Praktijkgericht en breed geaccrediteerd
  • Toegang tot de deelsessies in de online versie van dit congres
  • Bewijs van deelname en bijschrijven van accreditatiepunten (achteraf)
  • Inclusief koffie, thee en lunch
  • De congreslocatie is gemakkelijk te bereiken met het OV
  • Voldoende parkeergelegenheid in de directe omgeving van de congreslocatie

Aanmelding

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Wacht niet te lang met inschrijven. Op dit moment is er nog plaats, maar vol is vol!

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!