Startdatum 17 april 2025
Aanvangstijd 10:00 uur
Eindtijd 16:30 uur
Locatie Pullman Cocagne - Eindhoven
Prijs € 299,00 ex. 21% BTW wanneer je je inschrijft vóór 01 januari 2025 (daarna € 319,00 ex. 21% BTW)
Uiterste inschrijfdatum 17 april 2025
Max. aantal deelnemers 200
Tijdens dit praktijkgericht congres wordt gericht op hoe deze problematiek ontstaat en welke rol cognitieve en emotionele processen hierbij spelen.
Er worden inzichten gedeeld in effectieve methoden om faalangst te herkennen en aan te pakken. Daarnaast is er ruime aandacht voor praktische interventies en begeleidingsmethoden. Ook wordt uitgelegd op welke manier een diagnostisch gesprek gevoerd kan worden om de kern van de problematiek bij de cliënt of leerling te achterhalen. Tenslotte worden concrete handvatten geboden voor het werken met kinderen en jongeren in het onderwijs, gericht op het verminderen van prestatiedruk en het bevorderen van zelfvertrouwen en groei.
Ervaren sprekers uit wetenschap en praktijk staan garant voor een interessant programma.
Je hebt vanaf 1 juni 2025 precies 30 dagen de tijd om de videopresentaties van de gemiste deelsessies on demand te volgen. Dit betreft een verplicht onderdeel om in aanmerking te komen voor het bewijs van deelname en het bijschrijven van de toegekende accreditatiepunten. De inloggegevens ontvang je op 1 juni 2025 in de vroege ochtend per e-mail.
Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Dit congres is bedoeld voor professionals en leerkrachten op HBO / Universitair werk- en denkniveau, die in hun werk te maken hebben met kinderen, jongeren en adolescenten die worstelen met faalangst. Denk daarbij aan docenten, psychologen, orthopedagogen, jeugdzorgwerkers, maatschappelijk werkers, (sociaal) psychiatrisch verpleegkundigen en gezins- en persoonlijk begeleiders,.
Dit congres staat voor 7 uren studiebelasting.
09.15 uur Registratie en ontvangst met koffie en thee
10.00 uur Opening congres door dagvoorzitter Dr. Guido van de Luitgaarden [Euregionaal Congresburo]
10.15 uur Drs. Cees Frankruijter [Mindset Instituut] - Faalangst en het brein: een neurobiologische benadering
11.10 uur Prof. Dr. René Diekstra [Diekstra.nl] - Faalangst, prestatiedruk en emotionele gezondheid
12.05 uur Pauze
12.20 uur Dr. Jeffrey Roelofs [Maastricht University] - Cognitieve en emotionele processen in de aanpak van faalangst
13.15 uur Lunchbuffet
14.15 uur Deelsessies
Deelsessie 1A Anton Horeweg M SEN [Inholland] - ACE's, trauma en onveilige hechting als oorzaak van faalangst
Deelsessie 1B Drs. Ard Nieuwenbroek [Orthohulp] - Diagnostisch: een onmisbare schakel in begeleiding
15.15 uur Pauze
15.30 uur Deelsessies
Deelsessie 2A Dr. Carien Karsten [StroomQ] - Hoe krijg je grip op faalangst?
Deelsessie 2A Drs. Ard Nieuwenbroek [Orthoconsult] - Hoe begeleiden we jongeren met prestatiedruk en faalangst?
16.30 uur Afsluiting
Guido van de Luitgaarden is opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener en werkte in die hoedanigheid onder meer in het sociaal-cultureel werk. Hij was gedurende 16 jaar als senior onderzoeker en docent werkzaam bij Zuyd Hogeschool, lectoraat Sociale Integratie. Guido promoveerde aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming bij vermoedens van kindermishandeling. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Daarnaast is hij echtgenoot en (pleeg)vader.
Cees is directeur van het Mindset Instituut en heeft ruime expertise op het gebied van brein, leren en veranderbaarheid.
Neurobiologisch gezien ontstaat faalangst door een verhoogde stressreactie in het brein, waarbij neurotransmitters zoals cortisol en adrenaline vrijkomen. Deze biochemische veranderingen zorgen voor een verhoogde alertheid en spanning, wat het vermogen om helder na te denken en effectief te presteren belemmert. Herhaalde blootstelling aan faalangst kan leiden tot versterkte verbindingen in neurale paden die angst en negatieve gedachten versterken.
René F.W. Diekstra is psycholoog, emeritus-hoogleraar en lector Jeugd en Opvoeding, daarnaast ook bekend als auteur en columnist. Samen met zijn mentor, psychotherapeut Albert Ellis, bracht hij de rationeel-emotieve therapie en daarmee de cognitieve gedragstherapie naar Nederland en West-Europa. René Diekstra heeft meer dan 30 boeken geschreven over onderwerpen als psychologie, zelfhulp en opvoeding. Zijn werk richt zich voornamelijk op thema's zoals zelfmoordpreventie, persoonlijke ontwikkeling, opvoeding, en psychische gezondheid. Naast zijn boeken heeft hij ook talrijke artikelen en columns gepubliceerd.
Emotionele gezondheid speelt een cruciale rol bij het omgaan met faalangst en prestatiedruk. Wanneer mensen zichzelf of hun omgeving hoge eisen opleggen, kan dit leiden tot gevoelens van stress, angst en onzekerheid. Het ontwikkelen van een groeimindset, waarin fouten worden gezien als waardevolle leermomenten, bevordert emotionele veerkracht en vermindert de negatieve impact van prestatiedruk. Een ondersteunende omgeving helpt individuen om zich veilig te voelen bij het maken van fouten en stimuleert persoonlijke groei. Technieken zoals zelfreflectie en het doorbreken van negatieve denkpatronen versterken de emotionele gezondheid en dragen bij aan een evenwichtiger welzijn.
Jeffrey Roelofs heeft na zijn studie Geestelijke Gezondheidkunde en epidemiologie promotieonderzoek gedaan naar psychische factoren bij mensen met chronische pijn. Na zijn promotie is hij zich gaan richten op internaliserende stoornissen bij kinderen en jeugdigen. Hij heeft met een VENI subsidie onderzoek gedaan naar negatief denken bij depressie. Momenteel houdt hij zich bezig met onderzoek naar groepschematherapie bij jongeren met een bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling en eetstoornissen. Naast zijn academische werkzaamheden is hij klinisch psycholoog en psychotherapeut en werkt hij bij Youz Maastricht en in een vrijgevestigde praktijk. Hij is supervisor cognitieve gedragstherapie (VGCt) en schematherapie (VSt).
In deze lezing wordt ingegaan op faalangst waarbij zowel cognitieve als emotionele processen belicht zullen worden. De aanpak van faalangst in de praktijk wordt uiteengezet waarbij praktische tips gegeven worden. Er wordt daarnaast aandacht besteed aan het herkennen van faalangstsignalen en het belang van vroegtijdige interventie. Ook worden strategieën besproken om zowel op korte als lange termijn met faalangst om te gaan.
Anton Horeweg is gedragsspecialist (M SEN) en was bijna veertig jaar leraar in het basisonderwijs. Hij is auteur van diverse onderwijsboeken, waaronder Handboek Gedrag op school en De traumasensitieve school. Anton is ook auteur van de website www.gedragsproblemenindeklas.nl
Hij heeft zitting in Expertteams Project Leer-Kracht: (NCOJ) en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie (KC-KJP), lid van de Academische Werkplaats voor ADHD en druk gedrag, was trainer en methodiekontwikkelaar voor het NCOJ en is veelgevraagd spreker op scholen en congressen.
In deze deelsessie gaat Anton Horeweg dieper in op het wereldbeeld van leerlingen, met aandacht voor het interne werkmodel en de cognitieve driehoek, in relatie tot faalangst. Hij bespreekt daarnaast ook andere oorzaken van faalangst en de diverse gedragingen die hieruit voortkomen. Er wordt onderzocht in hoeverre de leerkracht onbewust een rol speelt in het in stand houden van de faalangst. Vervolgens worden concrete, praktische handvatten aangereikt die direct toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk. Zo krijgen deelnemers inzicht en tools om effectief om te gaan met faalangst bij leerlingen.
Ard is contextueel therapeut, communicatietrainer en een praktijkman 'pur sang'. Hij heeft ruime expertise op het gebied van activeren van de (vaak verborgen) kracht in mensen. Daarnaast is Ard auteur en heeft inmiddels 40 boeken op zijn naam staan, die veelal over het onderwerp faalangst en contextueel werken gaan.
Deelsessie 1 Diagnostisch: een onmisbare schakel in begeleiding
Een diagnostisch gesprek bij faalangst is gericht op het identificeren van gedachten, gevoelens en gedragingen die bijdragen aan de angst om te falen. En dient vooral om het onderscheid te maken tussen angst als trek en als toestand (o.a. faalangst). Tijdens het gesprek worden vaak open vragen gesteld om onderliggende oorzaken te ontdekken, zoals perfectionisme of negatieve ervaringen. Het doel is te diagnosticeren of het om faalangst gaat of om een gegeneraliseerde angststoornis. En ook in hoeverre systemische invloeden vanuit het gezin van herkomst een rol spelen.
Deelsessie 2 Hoe begeleiden we jongeren met prestatiedruk en faalangst?
Prestatiedruk en faalangst bij studenten ontstaan vaak door hoge verwachtingen, perfectionisme, systemische factoren uit het gezin van herkomst en de angst om niet aan academische eisen te voldoen. Deze druk kan leiden tot stress, vermijdingsgedrag en verminderde prestaties. Effectieve aanpakken richten zich op het bevorderen van een groeimindset, het leren omgaan met stress en het normaliseren van fouten als onderdeel van het leerproces. Het bieden van een faalangsttraining kan jongeren helpen beter om te kunnen gaan met stress en faalangst. Daarover gaat deze deelsessie.
Carien Karsten is psychotherapeut en coach en richt zich op preventie en behandeling van uitstelgedrag, paniekaanvallen, faalangst en piekeren. Zij studeerde Nederlands Recht en Klinische psychologie aan de Universiteit van Groningen en promoveerde op de wijze waarop heroïneprostituées zich door het leven slaan. Kern van het proefschrift is de invloed van trauma’s op hun leven en overlevingsgedrag. Traumatisering en de invloed ervan op ontwikkeling en psychisch lijden is een doorgaand thema in haar werk. Carien heeft verschillende boeken op haar naam staan, waaronder 'Uit je angst, in je kracht' en 'Minder druk'.
Bij de behandeling van faalangst worden zowel Cognitieve Gedragstherapie (CGT) als Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) veel toegepast. CGT richt zich op het herkennen en veranderen van negatieve gedachten en irrationele overtuigingen die faalangst versterken en helpt de cliënt om zich positiever te richten op zijn of haar vaardigheden en prestaties. EMDR wordt ingezet om emotionele reacties op eerdere negatieve ervaringen te verwerken, waardoor de intensiteit van de angst afneemt. In de praktijk worden deze technieken vaak gecombineerd met oefeningen en opdrachten om het geleerde direct toe te passen in dagelijkse situaties.
Guus is opgeleid als jeugdhulpverlener en studeerde Comparative European Social Studies aan de University of North London. Op de werkvloer lag zijn hart bij het systemisch werken met (LVB-) jongeren met bijkomende psychiatrische problematiek. Hij werkte regelmatig voor het consulententeam (het huidige CCE) en heeft meer dan 20 jaar ervaring in leidinggevende- en beleidsfuncties. Hij was onder andere manager, projectleider en directeur van een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Guus is getrouwd, vader van twee kinderen en trotse grootvader van drie kleinkinderen.
Accreditatie is aangevraagd bij:
* LET OP: Toegekende punten van AbSG / KNMG-GAIA voor artsen gelden uitsluitend voor deelname aan de live-versie van dit congres en NIET voor de online versie.
De prijs voor deelname aan deze dag is € 299,00 ex. 21% BTW wanneer je je inschrijft vóór 01 januari 2025 (daarna € 319,00 ex. 21% BTW) en inclusief:
Ben of word je abonnee van de gratis nieuwsbrief van Blik op Hulp, dan ontvang je € 20,00 korting op het vroegboektarief en neem je deel voor € 279,00 (ex. 21% BTW). Je dient je dan wel aan te melden met het e-mail adres waarop je ook de nieuwsbrief van Blik op Hulp ontvangt.
Als je ervoor kiest om direct online te betalen, dan krijg je € 5,00 (extra) korting op je aanmelding.
Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp-er), dan geldt een prijs van € 200,00 (ex. 21% BTW). Vermeld bij inschrijving je KvK-nummer in het daarvoor bestemde vak. Je kunt alleen gebruik maken van deze korting als je direct online betaalt.
Wil je deelnemen met een groep van 5 of meer personen, dan kun je gebruik maken van de groepskorting. Op die manier neemt elke vijfde deelnemer van de groep gratis deel. De hoofdaanmelder ontvangt na inschrijving de groepscode en stuurt deze door naar de 4 collega's. Elke collega moet daarna zelf inschrijven onder vermelding van deze code.
Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.
Wacht niet te lang met inschrijven. Op dit moment is er nog plaats, maar vol is vol!
Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!